Sukupuu

Orilammen Maja on ollut aina perheyritys ja sitä ovat pyörittäneet sama suku vuodesta 1969. Risteily liiketoiminta aloitettiin vuonna 1957.

 

Irja ja Väinö Siikava aloittivat risteilyt 1957, ja Irjan kirjoittaman kirjankin mukaan kaikki alkoi kauppaveneestä. Edelleen vuoroajot lähtevät klo 14.10 Väinön työpäivän päättymisen mukaan. Irja nappasi miehensä  Hillosensalmen kupeesta vesibussin kyytiin soittamaan haitaria, kun hänen työvuoronsa päättyi Savonradan ratavartijana. Irja piti tuohon aikaan Hillosensalmen sahan ruokalaa. Vuonna 1969 he ostivat Orilammen majan ja aloittivat majoitus- ja ravintolatoiminnan. Tästä alkoi vuosien ahkera aherrus ja kehittäminen. Presidentti Kekkonenkin kävi muutaman kerran Irjan ja Väinön kestittävänä. Myös presidentti Mauno Koivisto on vieraillut Orilammella. Väinö myös teki kappaleita kuten Valkealan vesillä.  Väinö menehtyi vuonna 1986.  Irja oli rautainen johtaja ja katsoi rohkeasti eteenpäin. Hänen intohimonaan oli kukkaset ja puutarha. Hän ei unohtanut  evakkoaan ja Karjalaisia sukujuuriaan vaan toi monta Karjalasita asiaa myös Orilammelle. Irja menehtyi vuonna 2011.

 

Leena Vesalainen oli Väinön ja Irjan nuorin tytär, hän otti miehekseen Heikki Vesalaisen josta tulikin seuraava Orilammen majan toimitusjohtaja. Heikkikin oli soittomiehiä ja he soittivat yhdessä Väinönkin kanssa. Heikki toimi myös kipparina monta kymmentä vuotta Suomen Kultareitillä. Edelleen aina välillä voi Heikkiin törmätä Suomen kultareitillä kun hän kipparoi Tuuletar II-alusta. Leena Vesalainen kehitti keittiötä ja jatkoi perinteikästä Sahanpatruunan pitopöydän kehittämistä ja vaali reseptejä siirtäen ne omalle tyttärelleen Helena Salmiselle. Heikille ja Leenalle syntyi kaksi lasta tytär Helena ja poika Jere. Helena ja Jere jatkavat nyt kolmannessa polvessa Orilammen majan toimintaa. Leena Vesalainen menehtyi 2012.

 

Helena Salminen otti ohjat  Orilammesta veljensä kanssa vuonna 2012, tosin molemmat ovat jo lapsesta asti ollut mukana toiminnassa. Helena kävi Valkealan lukion ja jatkoi siitä Lahteen ravintolakoulu Felmanniin. Hän avioitui Riku Salmisen kanssa ja heille on siunaantunut kolme lasta Nana, Veeti-Wiljami sekä iltatähti Wilho. Helena Salmisen intohimona on keittiö ja sen kehittäminen. Uusien reseptien kokeileminen vaalien vanhoja hyväksi havattja reseptejä. Myös maalaaminen tuottaa Helenalle paljon iloa. Hän on myös Orilammen somettaja ja päivittää ahkerasti Instagramia ja Facebookia. Helenan iloinen nauru tarttuu kaikkiin ja positiivinen mieli. Hänet tapaa myös kupsuttamassa kukkapenkkejä kesällä ja keväällä. Lapset Nana, Veeti ja Wilho käyvät auttamassa oman iän ja taidon mukaan.

 

Jere Vesalainen, Helenan pikkuveli kipparoi Tuuletar II-alusta, soittaa house bandissä rumpuja sekä toimii remppamiehenä talvikaudella. Hän kävi Kouvolan ammattikoulussa metallipuolen. Tämän jälkeen hän lähti Kotkan merenkulku- ja kuljetusalan oppilaitokseen opiskelemaan merimiestaitoja. Tuolla hän tapasi vaimonsa Kukka-Maaria Vesalaisen (os. Kaarla). Jere opiskeli Kotkassa merimieheksi ja harjoitti merimiehen ammattia muutaman vuoden. Jere ja Kukka-Maaria menivät naimisiin vuonna 2008 ja heillä on kaksi poikaa Väni ja Jami. Kukka-Maaria on perinyt appiukkonsa pestin toimitusjohtajana ja yrittää parhaansa mukaan olla yhtä ankara ja aurinkoinen kuin appiukkonsakkin. Väni poika lähtee useasti vanhempien mukaan töihin ja haaveileekin Wilho serkkunsa kanssa jatkavan toimintaa Orilammella.